Vaarallisia dieettejä

Dieettejä on ollut olemassa varmastikin niin kauan kuin ihmisiäkin, sillä jo vuosisatojen ajan ihmiset ovat yrittäneet laihduttaa, milloin minkäkin syyn vuoksi. Laihdutuskuurit eivät siis ole vain meidän aikamme keksintö, vaikkakin nykyään niitä on syntynyt kuin liukuhihnalta lisää. Erilaiset villitykset ovat suosittuja ja niitä ilmestyy yhä useammin, joten siksipä laihduttamiseenkin on kehitetty äärimmäisiä ja suorastaan vaarallisia keinoja. Katsotaanpa muutamia vanhoja ja myöskin joitakin nykypäivän uskomattomimmista laihdutusmenetelmistä. Ja nyt on suorastaan pakko sanoa: älä kokeile näitä.

Entisajan dieettejä

1900-luvun alussa kehitettiin ruoansylkemis-dieetti. Sen tehon kerrottiin perustuvan siihen, ettei ruokaa nielty ollenkaan, vain pureskeltiin jonkin aikaa ja syljettiin sen jälkeen pois. Täysin käsittämätöntä on, kuinka suuren suosion tämä dieetti aikanaan sai. Entä miltä kuulostaisi syödä lapamadon munia laihtuakseen? Aika karmaisevalta varmastikin, mutta tässä dieetissä ajateltiin, että lapamato, kasvettuaan ihmisen sisällä aikuiseksi, antaisi tarvittavaa potkua laihtumiseen. Kun haluttuun painoon oli päästy, piti lapamato saada hengiltä ottamalla lääkettä, ja sitten saada se ulos elimistöstä. Tässä oli tietenkin valtava riski saada lukuisia sairauksia vaivoikseen.

lordi Byronin

Julkkiksia oli myös 1700-luvulla, ja tuolloin pelättiin, että nuoriso alkaisi seurata sen ajan kuuluisan runoilijan lordi Byronin esimerkkiä ja hurahtaisi tämän keksimään ruokavalioon – viinietikkadieettiin. Puhdistaakseen kehoaan ja pitääkseen yllä laihuuttaan lordi joi päivittäin viinietikkaa, ja esimerkiksi söi perunansakin etikoituna. Kuinka ollakaan, lordi Byron kärsi sivuvaikutuksina ripulista ja oksentelusta. Myös dieettilääkkeet olivat suuri bisnes jo toistasataa vuotta sitten, eivätkä häikäilemättömät rohdoskauppiaat epäröineet ujuttaa laihdutuspillereihin jopa myrkkyjä, kuten strykniiniä tai arsenikkia. Sanomattakin selvää, että laihduttajat altistuivat myrkytyksille, kenties otettuaan pikaisen laihtumisen toivossa liika-annoksen lääkettä.

Vaarallisia dieettejä nykyään

Sitä luulisi, että ihmiset olisivat tulleet järkevämmiksi laihduttamisasioissa vuosien saatossa, mutta melkeinpä täytyy todeta päinvastaista. Nykypäivänä erilaisia dieettejä tulee julkisuuteen tämän tästä, ja usein niitä mainostavat ja kehuvat suositut julkisuuden henkilöt. Yksi tällaisista dieeteistä on Mono-dieetti. Tässä dieetissä henkilö syö ainoastaan yhtä ruoka-ainetta 30 päivän ajan. Tunnetuimpia muotoja ovat olleet greippidieetti, kaalisoppadieetti ja banaanidieetti. Näissä yhden ruoan dieeteissä on kaikissa sama ongelma ja vaara; keho ei saa tarpeeksi tarvitsemiaan vitamiineja ja ravintoaineita, ja tällainen ruokavalio monesti johtaa siihen, että laihduttaja saa yksinkertaisesti aivan liian vähän kaloreita päivittäin.

Mitäpä on sanottava Master Cleanse -dieetistä, eli puhdistavasta dieetistä? Tässä näännyttävässä menetelmässä on tarkoitus ainoastaan juoda, ja juotavakin koostuu vain vedestä, jossa on sitruunamehua, cayennepippuria ja vaahterasiirappia. Dieettiä suositellaan noudatettavan 10 päivästä jopa 40 päivään. Ei liene yllätys mitä vaarallista tässä kuurissa on; ihmisen elimistö ei tule toimeen noin vähällä kalorien saannilla. Laihduttajasta tulee unelias, apaattinen, sairas, eikä dieetistä ole edes hyötyä laihduttamisessa; kehon metabolismi hidastuu, kun se yrittää säästää kaloripolttoainetta, eikä ehkä palaa ennalleen kuurin jälkeen, mikä johtaa painonnousuun uudelleen. Ääritapauksissa kehon toiminnat alkavat romahtaa kaiken tämän seurauksena.

Näitä vaarallisia dieettejä on olemassa todella paljon. Vielä muutamia mainitakseni löytyy esimerkiksi pumpulipallodieetti, jossa, uskomatonta kyllä, syödään veteen tai sitruunamehuun liotettuja pumpulituppoja. Ideana on, että henkilö tuntisi itsensä kylläiseksi ilman kalorien syömistä. Tämän dieetin kokeileminen saattaa olla jopa tappava erehdys. Pumpulipalloja ei nimittäin tehdä oikeasta puuvillasta, vaan synteettisestä sekoituksesta, joka ei todellakaan ole syömäkelpoista eikä sula elimistössä. Seurauksena saattaa olla tuppojen juuttuminen suolistoon, joka pahimmassa tapauksessa johtaa suolen puhkeamiseen, infektioihin ja verenmyrkytykseen. Tästä hullutuksesta on paras pysyä kaukana! Tupakkadieetti, dieetti, jossa kieleen ommellaan kiinteän ruoan syömisen estävä muoviverkko, ainoastaan hedelmät salliva dieetti, hCG-hormoni -dieetti, jossa ruiskutetaan raskaushormonia elimistöön ja syödään vain 800 kaloria päivässä. Uskomatonta mitä kaikkea on kehitetty laihtumisesta haaveilevan pään menoksi.

Onneksi on muitakin keinoja. Jos haluaa tehdä todellisen elämäntaparemontin ja siinä ohessa saada myös kiloja karisemaan, löytyy avuksi lukuisia oikeita alan ammattilaisia. On virallisia ruokaneuvojia, ravitsemusterapeutteja ja lääkäreitä, joilta voi varmasti kysyä neuvoa siihen, kuinka saada aikaan pysyvä muutos elämässään. Ja mikä parasta, silloin ei tarvitse vahingossakaan vilkaista mitään hengenvaarallisia dieettiohjeita.