Suomalainen keittiö ja perinteisen Suomalaiset ruoat

Usein ulkomailla matkustaessa kuulee kysymyksen; millaista ruokaa siellä Suomessa oikein syödään ja mikä on perinneruokanne? Ensimmäisenä mieleen tulee, että Suomessa syödään erittäin ravinnerikasta ruokaa ja lautasmallia pyritään noudattamaan pitkälti. Varsinkin kouluissa lautasmallin noudattaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Mikä se Suomalainen keittiö sitten on?

Suomalainen keittiö itsessään on saanut paljon vaikutteita naapurimaiden, Ruotsin ja Venäjän keittiöistä. Suomalaisessa keittiössä paistetaan paljon kalaa, kanaa ja lihaa, keitetään perunoita ja riisiä sekä lautaselle tuovat väriä niin kasvikset kuin hedelmät. Myös maitotuotteet ovat suuri osa Suomalaista keittiötä, sillä ruokajuomana on usein maito tai piimä ja erilaiset rahkat ja jugurtit ovat erittäin suosittuja välipaloja. Myös juustoja käytetään paljon leikkeleenä leivän päällä. Kansainvälisesti Suomalaisesta keittiöstä tunnetaan useimmiten karjalanpaisti, karjalanpiirakat, leipäjuusto ja erilaiset hillot, kuten esimerkiksi mustikka, – ja lakkahillot. Nykypäivänä myös poronkäristys on kansainvälisesti tunnettu, maukas ruoka.  Kaiken kruunaa tietenkin koko kansan suosikki; ruisleipä. Näin valmistat itse ruisleipää.

Suomalaisen keittiön erot muihin Euroopan maihin verrattuna

Muista maista poikkeavasti Suomessa yleisesti nautitaan vain ja ainoastaan pääruoka. Esimerkiksi Espanjassa on erittäin yleistä syödä alkupala, pääruoka sekä jälkiruoka. Suomessa jälkiruokaa nautitaan erittäin harvoin ja alkuruokaakaan ei ole, jos niin sanottua lisukesalaattia ei lasketa alkuruoaksi. Yleisesti ottaen kyseinen lisäkesalaatti on tosiaan lisukkeena lautasen reunalla lämpimän ruoan kaverina, eikä sitä edes tarjoilla erilliselle lautaselle. Suomalaiseen lounaskulttuuriin kuuluu erittäin vahvasti ”buffet”, eli noutopöytä, jossa voi rakentaa itse oman lautasen. Lounasta pidetään myös ehdottomasti päivän tärkeimpänä ateriana ja Suomalaisilla on tapana syödä paljon isompi ja ravintorikkaampi lounas illalliseen verrattuna. Kun esimerkiksi Italiassa nautitaan illallista noin kello yhdeksän ja kymmenen välillä illalla, niin ovat Suomalaiset jo nauttineet niin illallisen kuin kevyen iltapalankin. Etelä-Euroopan maista eroten Suomessa syödään kevyemmin iltaa kohdin, eikä toisinpäin.

Suosi Suomalaista

Suomalaisessa keittiössä arvostetaan myös kotimaisuutta erittäin vahvasti. Yleisesti ottaen kotimaista ruokaa suositaan ehdottomasti enemmän kuin ulkomailta tuotuja raaka-aineita ja tutkitusti noin 80 prosenttia Suomalaisista valitsee kaupassa kotimaisen tuotteen ulkomaisen sijaan. Tietenkin, esimerkiksi talviaikaan on enemmän ulkomaista tarjontaa kauppojen hyllyillä, sillä sääoloista johtuen esimerkiksi kotimainen vihannessato on huomattavasti pienempi kuin kesällä. Näin ollen kotimaisuus on Suomalaisille tärkeä osa ja lause ”suosi Suomalaista” on varmasti tuttu kaikille. Kesällä ja syksyllä Suomen luonnon ollessa kukoistuksessaan, oman maan raaka-aineita käytetään pitkälti ruoanlaitossa. Uudet perunat, eli oman kasvimaan tuoreet, pienempi kokoiset perunat ovat kesän hitti niin kuin myös esimerkiksi tuore salaatti, kirsikkatomaatit ja tuoreet porkkanat. Syksy taas tarjoaa mahtavan sienisadon ja mustikoita, lakkoja ja puolukoita on tarjolla ahkerille kerääjille. Myös kalastaminen on Suomessa yleistä ja sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Kesällä verkkojen heittäminen järveen ja mereen on yleistä, kuten myös perinteinen mato-onkiminen ja uistelu. Talvisaikaan pilkkiminen on varsinkin miehille mieluinen talviharrastus. Suomalaisessa keittiössä on kuitenkin eroja eri maanosien välillä. Esimerkiksi ennen aikaan lännessä oli yleisempää keittää niin perunat kuin kasvikset, kun taas Itä-Suomessa uuni lämpeni useammin ja uuniruoat olivat ehdottomasti suosituimpia. Esimerkiksi juurikin aiemmin mainitut karjalanpaisti sekä lanttu, – ja kalakukot ovat Itä-Suomalaisia uuniruokia. Lapin alueelta tunnettuja raaka-aineita ovat esimerkiksi leipäjuusto, poronliha sekä lakat joiden suurin sato on nimenomaan Pohjois-Suomessa.

Kuvassa eksoottinen leipäjuusto lakkahillon kera

Terveellisyys ennen kaikkea

Kuten nykyään terveelliset elämäntavat ja terveellisesti syöminen ovat niin sanotusti hitti, niin se näkyy myös kasvisten syöntimäärässä. Aiemmin varsinkin suomalaiset miehet söivät heikosti kasviksia mutta nykyään yhä useamman aikuisen miehen lautaselta löytyy kasviksia ja lisukesalaatteja. Lapsia ja nuoria yritetään ohjata syömään terveellisesti pienestä pitäen, sillä heti esikoulusta alkaen lautasmalli on ruokatunnilla mukana ja tarkoituksena on opetella syömään sen mukaan. Yleisesti ottaen Suomalainen keittiö tunnetaan ravintorikkaana ja terveellisenä, joskin hillitysti maustettuna keittiönä.