Suklaan mystinen historia

Ensimmäiset merkit suklaasta johtavat juurensa jo ajalta 1900 vuotta ennen kristusta. Arkeologien mukaan ensimmäiset merkit suklaan tuottamisesta löytyivät Pohjois-Amerikan eteläosasta ja heidän mukaansa ensimmäiset kaakaopuu viljelmät on löydetty alueilta, jotka kuuluvat nykyään Meksikolle. Kaakaopuita viljeltiin etenkin sademetsissä, koska siellä niillä oli tarpeeksi kosteat olot rikkaaseen viljelyyn.

Aikoinaan suklaata ei suinkaan nautittu samassa muodossa kuin nykypäivänä. Kaakaopavut jauhettiin kahvinpurun tapaiseen muotoon ja niihin lisättiin erilaisia mausteita kuten chiliä, vaniljaa, hunajaa ja muita vahvoja mausteita. Suklaa ei suinkaan aina ole ollut makea herkku, vaan sitä nimenomaan nautittiin tulisesti maustettuna juomana.

Aikoinaan Mayojen kansaksi kutsutut ihmiset tutkivat suklaan vaikutuksia tarkemmin ja heidän mukaansa suklaajuomat tuottivat lisäenergiaa ja hyvänolon tunnetta. Tämä saikin heidät uskomaan, että suklaassa on mystisiä ja hengellisiä vaikutuksia käyttäjilleen. He alkoivatkin vaalia kaakaopuita ja valmistivat suklaajuomaa muun muassa tärkeille hallitsijoille, sotilaille, lähettiläille ja papeille. Suklaa oli omistettu vain ja ainoastaan merkittäville ihmisryhmille, eikä tavallinen kansa välttämättä edes tiennyt suklaan olemassa olosta.

1400-luvulla kaakaopavut tulivat niin tärkeäksi ja halutuksi lähteeksi, että niitä käytettiin jopa valuuttana. On kerrottu, että 1400-luvun loppupuolella sadalla kaakaopavulla sai ostettua kokonaisen kalkkunan, jolla sai ruokittua ison perheen useiden päivien ajan. Historiassa kaakaopavut olivat erittäin merkittävä ja kallisarvoinen raaka-aine.

Suklaan tie Eurooppaan

1500-luvulla ensimmäiset kaakaopavut saapuivat Eurooppaan, kun espanjalainen Hernàn Cortès lähti Meksikoon etsimään kultaa mutta palasikin takaisin Espanjan maalle kaakaopapujen kera.

Espanjassa suklaajuomia maustettiin eri tapaan kuin Keski-Amerikassa ja siihen lisättiin muun muassa tummaa sokeria ja kanelia, eikä niinkään tulisia mausteita. Juoman maku muuttui tulisesta makeamman puoleiseksi. Yksi asia kuitenkin pysyi samana – suklaata nauttivat vain varakkaampi kansa ja se tunnettiin ainoastaan luksustuotteena. Vain Espanjan eliitillä oli varaa nauttia tätä hyvänolon tunnetta tuovaa herkullista juomaa.

Espanja sai pidettyä suklaan salaisuuden maansa rajojen sisällä lähes vuosisadan, kunnes vuonna 1615 Kuningas King Philip III tytär vei suklaan mukanaan naapurimaahan Ranskaan. Hyvin nopeasti tämän jälkeen suklaa levisi ympäri Eurooppaa ja suklaan tuottaminen ja kuluttaminen kasvoivat huomattavasti. Unohtamatta, että suklaata kuitenkin edelleen pidettiin luksustuotteena, joka edistää terveyttä ja antaa voimaa. Suklaan levittyä ympäri Eurooppaa alettiin vakiinnuttaa siirtomaa-alueita ympäri maailmaa, joissa viljeltiin kaakaota ja sokeria. Viljelijöistä oli pulaa ja sen seurauksena suuri joukko orjia Afrikasta lähetettiin työskentelemään kaakaoviljelyksillä.

Mahtavin innovaatio

Suklaan historian isoin käänne tapahtui vuonna 1828, kun hollantilainen insinööri Coenraad Johannes keksi kaakaopuristimen. Kaakaopuristin mahdollisti sen, että pavuista voitiin erotella siinä oleva rasvainen kaakaovoi. Näin ollen pystyttiin jauhottamaan erityisen hienoa kaakaojauhetta. Jauhamisen jälkeen se sekoitettiin veden sekä muiden ainesosien kanssa ja kaadettiin muotteihin, jonka jälkeen se kiinteytettiin. Näin syntyi moderni suklaantuotanto ja suklaata alettiin tuottaa pikkuhiljaa siihen muotoon, mitä olemme tottuneet näkemään kaupan hyllyillä. Myös suklaan valmistus helpottui ja nopeutui merkittävästi.  Vuosien varrella niin ikään suklaan myyntihinta laski roimasti, eikä sitä enää tunnettu vain ja ainoastaan luksustuotteena, vaan se levisi kaiken kansan saataville.

Vuodesta 1829 suklaata onkin aloitettu tuottamaan ympäri maailmaa ja se on saanut hurjan suosion. Nykyään suklaasta on olemassa tuhansia erilaisia variaatioita ja joka päivä kehitellään uutta.

Suomen ehdottomasti suurin ja kuuluisin suklaan valmistaja on Oy Karl Fazer Ab. Fazer kantaa juuriaan vuodesta jo 1891, jolloin tehtailija Karl Fazer aloitti yrityksen toiminnan. Kasvu on ollut hurjaa ja nykypäivänä Fazer toimii kahdeksassa maassa ja vie tuotteitaan yli 40 maahan. Fazer työllistää yli 15 000 ihmistä kansainvälisellä tasolla. Kyseessä on tunnettu suomalainen tuotemerkki, joka on saanut myös huomattavaa kansainvälistä huomiota. Fazerin ehdottomasti tunnetuin ja perinteisin tuote on Fazerin sininen, jonka myynti pysyy huippulukemissa vuodesta toiseen.