Suklaan ennustetaan loppuvan maailmasta

Maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana. Suklaan rakastajille siinä mielessä huonoja uutisia, että suklaan on ennustettu loppuvan maailmasta noin 40 vuoden kuluessa. Tutkijat ovat tehneet taustatyötä on saatu selville, että ilmastonmuutoksesta johtuen suklaa saattaa loppua maailmasta vuoteen 2050 mennessä. Nykypäivänä suurin suklaan tuotanto eli siis kaakaopuiden tuotanto tapahtuu Länsi-Afrikan sademetsissä. On kuitenkin arvioitu, että 40 vuoden kuluessa sademetsät ovat niin kuivia, että kaakaopuiden on lähes mahdotonta tuottaa siellä satoa.

Voimat yhteen

Tutkijat ovat kuitenkin yhdistäneet voimansa maailman suurimpien suklaanvalmistajien kanssa ja yhteistyössä he yrittävät kehittää metodeja, joilla saataisiin jatkettua suklaan tuotantoa. Muun muassa Kalifornian yliopistossa kehitellään uusinta teknologiaa, jonka avulla pyritään muuttamaan kaakaopuun DNA:ta, jotta se saisi lisä elinaikaa. Jos ja kun DNA:ta saisi muutettua, tarkoittaisi se sitä, että kaakaopuut pystyisivät elämään myös lämpimämmässä ja kuivemmassa ympäristössä. On myös arvioitu, että vaikka DNA:ta saataisiin muutettua, niin mahdollisesti jopa lähes 90 prosenttia kaakaopuista tulee kuolemaan. Tästä syystä viljelijöitä ohjeistetaan panostamaan tiettyihin lajikkeisiin, joille on arvioitu pidempää elinikää.

Kotitekoinen suklaa

Suklaan uhatessa loppua maailmasta, onkin korkea aika opetella tekemään suklaata kotikonstein. Yllätyksenä saattaakin tulla, miten helppoa suklaata on itseasiassa valmistaa kotikonstein. Teollinen suklaanvalmistusprosessi on monivaiheinen ja sisältää paljon tiedettä ja teknologiaa. Siksi onkin ehkä yllättävää, kuinka helppoa suklaan tekeminen kotona on, kunhan vain muistaa, että rakenteellisesti kotitekoinen suklaa ei välttämättä vastaa kaupasta saatavaa vastinettaan. Maku sen sijaan saattaakin sopia omaan suuhun paremmin, kun kotitekoisen suklaan makuvaihtoehtojen rajana ei ole kuin oma mielikuvitus.

Kotitekoinen suklaa

Helppoa & nopeaa

Tee-se-itse-suklaaseen ei periaatteessa tarvita muuta kuin kaakaovoita, kaakaojauhetta ja makeutusainetta. Makeutukseen voi käyttää tomusokeria, hunajaa, glukoosisiirappia, steviaa tai mitä tahansa makeuttajaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että iso raekoko vaikuttaa lopputuotteen karkeuteen, siten esimerkiksi tavallisen sokerin sijaan kannattaa miettiä hienojakoisempia vaihtoehtoja. Lisäksi makeutusaineiden makeus vaihtelee, joten niitä tarvitaan eri määrä. Lisää makeutusainetta pienissä erissä ja maistele suklaamassaa lisäysten välissä, niin on helpompi arvioida, milloin suklaa on sopivan makeaa. Maustaminen on ihan oman maun mukaan, joita voivat olla esimerkiksi pähkinät, kuivatut hedelmät ja marjat tai erilaiset mausteet. Osan kaakaovoistakin voi korvata kookosöljyllä. Anna mielikuvitukselle ja kokeiluille tilaa ja luo mitä ihmeellisempiä makunautintoja juuri oman maun mukaan. Jos ei heti idea omaan suklaaseen löydy kannattaa netistä selata raakasuklaa reseptejä. Valtaosa kotitekoisista suklaaresepteistä on nimetty raakasuklaa resepteiksi. Raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan mahdollisimman prosessoimattomista raaka-ainesta siten, ettei suklaamassaa kuumenneta yli 42-45 celsiusasteen missään valmistuksen vaiheessa. Raakasuklaan ideana on mahdollisimman terveellinen suklaaherkku, jossa raaka-aineiden ravintoarvot ovat säilyneet. Monet kaakaon sisältämistä hyvistä terveysvaikuttavista ravintoaineista tuhoutuu teollisessa valmistuksessa pitkän prosessoinnin ja kuumennuksen johdosta.

Tässä on hyvin kaakaopitoinen ja vain vähän makeutusainetta sisältävä resepti tummasuklaan ystäville. Jos rasvapitoisuutta haluaa pienemmäksi voi lisätä enemmän kaakaojauhetta, mutta mitä enemmän kaakaojauhetta sen enemmän kaakaon karvaita ja pistäviä makuja suklaa tulee sisältämään. Reseptiä voi muokata vähemmän kaakaoiseksi ja makeammaksi korvaamalla osan kaakaojauheesta, vaikka tomusokerilla.

Tarvittavat raaka-aineet

  • 2dl kaakaovoita
  • 2rkl hunajaa
  • 1tl vaniljauutetta
  • 1,5 – 2dl kaakaojauhetta
  • Mahdolliset muut mausteet oman maun mukaan

Pilko kaakaovoi pieniksi paloiksi tai raasta. Sulata kaakaovoi sen jälkeen kuumavesihauteessa. Massaa ei saa kuumentaa liiaksi, riittää että kaakaovoi sulaa. Lisää hunaja ja vaniljauute sulaan rasvaan ja sekoita huolella tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen kaakaojauhe siivilän lävitse ja sekoita massa tasaiseksi.

Muottina voi käyttää erilaisia silikonisia jääpalamuotteja tai mitä tahansa laakeaa astiaa, jonka pohjalle massan voi kaataa ohueksi kerrokseksi. Laita vuoka joko jääkaappiin tai pakastimeen kiteytymään. Pakastimessa suklaa on valmista syötäväksi noin puolen tunnin päästä. Jääkaapissa suklaan kiteyttäminen kestää luonnollisesti hieman pidempään, noin muutaman tunnin.