Ruby-suklaa ja sen suosio

Ruby-suklaa ja sen suosio

Rubys-suklaa, tuo herkku, joka jakaa suomalaiset. Monelle lemppari, monelle inhokki. Ruby-suklaata kehitettiin yli kymmenen vuotta ja se saapui markkinoille Suomessa Fazerin valmistamana ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Ruby eli rubiinisuklaa on luonnostaan vaaleanpunaista ja siksi se myös on varsinkin leipojien keskuudessa suosittua. Vaaleanpunainen väri tulee suoraan pavuista eikä siinä ole mitään väriaineita. Siinä yhdistyy tumma suklaa, valkosuklaa ja maitosuklaa ominaisuuksiltaan. Kuitenkin Ruby-suklaa on täysin oma suklaansa tästä huolimatta ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Edellisen suklaalajin loi Nestle 1930, kun suklaan sivutuotteena syntynyt kaakaovoi haluttiin käyttää hyödyksi. Suklaamarkkinoilla ei siis ole kauheasti näin suuria innovaatioita kuin Ruby hetkeen tullut. Marjaisa maku ja tietynlainen ”ylimakeus” ovat asioita, jotka tekevät Rubysta erittäin mielipiteitä jakavan. Sellaisenaan sitä ei ole tarkoitettu syötäväksi, vaan esimerkiksi leivonnaisten tueksi.

Ruby sai räjähtävän suosion Suomessa heti lanseerauksessaan, jossa verkkokauppa tyhjennettiin heti ja myös monet kaupat ilmoittivat suklaan olevan nopeasti loppu. 15 000 levyn erästä myytiin heti lanseerauspäivänä puolet, joten Ruby-suklaa lähti heti suureen suosioon. Ruby-suklaasta onkin moneksi. Esimerkiksi sitä voi käyttää moniin eri leivonnaisiin, karkkeihin tai jopa myös muroihin. Ruby tuo kaunista kontrastia moniin eri leivonnaisiin, kuten esimerkiksi mokkapaloihin etenkin ystävänpäivänä. Sen vaaleanpunainen väri on uniikki ja se luo hienon perustan juhlien herkkuihin. Marjaisa maku ja pieni happamuus avaavat Ruby-suklaalle monia käyttökohteita.

Mitä Ruby-suklaa on?

Ruby-suklaata saadaan patentin mukaan mistä tahansa halvasta kaakaopavusta laatusuklaan mukaan. Patentin mukaan fermentoimat kaakaopavut voidaan käsitellä etanolilla, fosforihapolla tai sitruunahapolla Ruby-suklaan valmistamiseksi. Kyseessä ei siis ole mikään uusi kaakaopapu lajike, vaan pelkkä markkinointikikka. Monet suklaakauppiaat kuten Laatusuklaa tuomitsevat Ruby-suklaan sen teollisen valmistuksen vuoksi ja eivät tästä syystä suostu ottaamaan tätä suklaata heidän valikoimaansa. Esimerkiksi fosforihappoa, jota käytetään Rubyn valmistuksessa käytetään myös ruosteen poistoon, joten Rubysta löytyy usein fosforihappoa, jota syöjä nielee. Happo ei sinänsä ole vaarallista sillä sitä löytyy useista kolajuomista, mutta THL ei suosittele sen nauttimista syöpää aiheuttavien aineiden vuoksi. Vaikka Barry Callebuat AG väittääkin suklaan olevan luonnollista sisältyy siihen silti paljon eri happoja.

Mitä Ruby-suklaa on?

Ruby-suklaa tuo makunsa vuoksi erilaisia variaatioita tuttuihin herkkuihin, joita olemme syöneet jo kauan ja sillä tuunaa esimerkiksi mokkapalat aivan uuteen uskoon. Kaunis vaaleanpunainen väri antaa tylsän näköisille mokkapaloille täysin uuden ilmeen esimerkiksi tekemällä niiden pinnalle erisuuntaisia raitoja. Se sopii myös hyvin eri kakkujen tuunaamiseen ja uniikin värin vuoksi se on hyvä vaihtoehto, sen sijaan että käyttäisi väriaineita. Monet ovatkin hoksanneet tämän ja leivontasivut ovatkin täynnä kauniita vaaleanpunaisia Rubyllä koristeltuja herkkuja. Mikäli mausta ei pidä, ei tarvitse huolehtia, sillä jo pienikin viiru Rubyä tuo kauniin värin esimerkiksi kakkujen piristykseksi. Siispä Rubyä ei tarvitse makunsa puolesta käyttää vaan sitä voi käyttää pelkästään koristeenakin. Helppo suklaan muokattavuus ei vaadi ammattileipuria käsittelemään sitä kauniiden lopputulosten saavuttamiseksi. Rubya voi käyttää myös ihan sellaisenaan, tai vaikka sulattaa ja kastaa mansikoihin. Vaikka Rubyn väri viittaa siihen, että se sopisi parhaiten ystävänpäivään, voi sitä myös käyttää päivästä tai vuodenajasta riippuen rakkaalle ihmiselle tarjottaessa. Toki ystävänpäivänä muun muassa eri ruokakauppojen juhlapäivien vinkkien sivut ja reseptisivut täyttyvät paljon erilaisilla reseptiohjeilla Ruby-suklaata hyödyntäen. Sen käytössä onkin hyvä muistaa Ruby-suklaan makea maku, joten sen annostelu kannattaakin tehdä vieraiden makumieltymysten mukaan. Kaikki kun eivät tykkää niin makeasta kuin toiset ja se kannattaa pitää erityisesti mielessä tämän herkun kanssa.