Raakasuklaa ja sen käyttö

Raakasuklaa – raw chocolate

Raakasuklaa ponnahti koko kansan tietoisuuteen 2000-luvun alussa. Suurin ero normaaliin suklaaseen on periaatteessa sen erilainen prosessointi. Raakasuklaan valmistuksen aikana kaakaonpapuja ei koskaan lämmitetä yli 42 asteeseen ja näin ollen kaikki mahdolliset terveelliset raaka-aineet, kuten entsyymit, antioksidantit sekä muut ravinteet pysyvät elossa. Normaalin suklaan eli esimerkiksi maitosuklaan valmistamisprosessissa kahvinpavut kuumennetaan 150-400 asteessa ja prosessin tukena käytetään useita kemikaaleja jotka tappavat tärkeitä ravintoaineita. Normaalin suklaan valmistuksessa käytetään myös maitoa, soijaa, sokeria, muita makeutusaineita sekä rasvoja, kun taas raakasuklaan valmistuksessa käytetään yleensä vain ja ainoastaan kaakaojauhetta, kaakaorasvaa, kookospähkinän suklaata sekä raaka hedelmiä tai erilaisia siemeniä. Toki eri brändit valmistavat erilaisia raakasuklaita ja makuvariaatioita on nykypäivänä satoja erilaisia chilistä mansikkaan. Usein raakasuklaat ovat gluteenittomia ja ne luokitellaan superfoodiksi.

Raakasuklaan terveysvaikutukset

Nykyään eri ravintoaineiden terveysvaikutuksista puhutaan paljon ja raakasuklaata pidetään niin sanotusti ”terveellisenä” herkkuna. On totta, että se on huomattavasti terveellisempi kuin esimerkiksi maitosuklaa mutta kuten kaikessa, kohtuus on kaiken a ja o. Raakasuklaa sisältää useita terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten esimerkiksi magnesiumia, teobromiineja, flavonoideja, b- ja e vitamiineja, sydämelle terveellistä rasvaa oleiinihappoa, proteiinia sekä kuituja. On tutkittu, että magnesium sekä teobromiinit auttavat lihaksia rentoutumaan ja edistää lihasten palautumista. Tämän johdosta useita urheilijoita neuvotaan nauttimaan muutaman palan raakasuklaata päivittäin tai esimerkiksi lisäämään raakasuklaajauhetta proteiinipirtelön joukkoon.

Kaakaonpapujen on myös tutkittu parantavan verenkiertoa sekä edistävän verisuonien aktiivisuutta ja itse kaakao tehostaa ruoansulatusta. Tähän toki vaikuttaa kaakaon sisältämät kuidut jotka luonnollisesti nopeuttavat aineenvaihduntaa. On myös tutkittu, että väsyneen päivän aseena voi toimia täydellisesti raakasuklaa, sillä sen rikas magnesiumtaso antaa lisää energiaa ja kohottaa hyvänolontunnetta.

Raakasuklaan käyttö ja siitä loihdittavat herkut

Raakasuklaa esiintyy usein perinteisen suklaalevyn muodossa mutta sitä saa myös jauheena sekä on myös kehitetty raakasuklaata erityisesti leipomistarkoitukseen. Sitä voi nauttia toki sellaisenaan, kuten normaaliakin suklaata mutta raakasuklaa on myös monikäyttöinen useisiin eri tarkoituksiin. Jauheena olevaa raakasuklaata voi näppärästi lisätä esimerkiksi pirtelöihin, puuroon, jugurttiin tai maitoon. Internet on myös pullollaan toinen toistaan herkullisimpia reseptejä jotka sisältävät raakasuklaata. Raakasuklaasta voi loihtia niin makeita herkkuja mutta sitä voi myös yhdistää suolasten aineisosien sekaan. Tästä esimerkkinä raakasuklaa avokado-tryffelit jotka ovat suussa sulava suolaisenmakea herkku joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin ja on helppo ja nopea valmistettava.

Valmistus

Tarvitset:

 • 1 avokadon
 • 3 ruoka lusikallista raakakaakaojauhetta
 • 2 ruokalusikallista kookossiirappia
 • 1 ruokalusikallinen sulatettua kookosöljyä
 • Koristeluun mustikkaa & kookoshiutaleita

Valmistus on niinkin yksinkertaista, että avokadosta poistetaan kivi ja se soseutetaan. Joukkoon lisätään kookosöljy, mustikat sekä raakakaakaojauhe. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa maku ja lisätä tarvittaessa oman maun mukaan raakakaakaojauhetta tai kookossiirappia. Kunhan seos on valmis, niin sitä on hyvä jäähdyttää hetki pakkasessa, jotta massa saa jähmeämmän muodon. Jäähdytyksen jälkeen massasta muotoillaan palloja, jonka jälkeen ne pyöräytetään vielä raakakaakaojauheessa ja valmista tuli! Koristeluun voi käyttää esimerkiksi mahdollisesti ylimääräiseksi jääneitä mustikoita ja kookoshiutaleita antamaan ilmettä. Reseptiä on helppo muokata oman mielen mukaiseksi ja mustikoiden sijaan voi käyttää esimerkiksi banaania, mansikoita tai vadelmia.

Kuten nykyään erilaiset pirtelöt eli smoothiet ovat kuumaa huutoa, voi niihin myös lisätä raakasuklaajauhetta tuomaan makua. Raakasuklaa pitoiset pirtelöt ovat erityisen hyviä makeanhimon tappajia ja näin ollen terveellisempi vaihtoehto esimerkiksi jäätelöön verrattuna.

Alla helppo ja nopea resepti raakasuklaapirtelöön:

Valmistus

Tarvitset:

 • Blenderin tai sauvasekoittimen
 • 1 avokadon
 • 1 banaanin
 • 1,5 desiä maustamatonta jugurttia
 • 1 desi kookosmaitoa
 • 2 ruokalusikallista raakakaakaojauhetta
 • Hyppysellinen kanelia & kookoshiutaleita
 • jäitä

Valmistuksessa kaikki aineet kuorittuina laitetaan blenderiin ja sekoitetaan keskenään. Annoksesta riittää erinomaisesti kahteen isoon lasilliseen pirtelöä.

Valmistus