Minkälaista suklaata kannattaa nauttia?

Historia kertoo, että aikojen alussa suklaata pidettiin luksustuotteena, jota saivat nauttia vain eliitti kansa koska se tuotti hyvää oloa ja elinvoimaa käyttäjilleen. Aikoinaan muun muassa Mayojen kansa käytti suklaata kuumeisen flunssan parantamiseen ja myös synnyttävät naiset hörppivät kuumia suklaajuomia kipuihinsa.

Myytti suklaan terveysvaikutuksista ei suinkaan ole tarua, koska on tieteellisesti tutkittu, että suklaassa ja etenkin tummassa suklaassa on useita terveyttä edistäviä seikkoja.

Nykyään tummat suklaat sekä varsinkin viimevuosina raakasuklaat ovat pinnalla, eikä turhaan koska suklaan terveellisyys mitataan sitä sisältävän kaakaon määrän mukaan. Mitä tummempaa suklaa on, sitä terveellisempi vaihtoehto se on kuluttajalle.

Yleisesti tummaksi suklaaksi luokitellaan kaikki erilaiset suklaat, jotka sisältävät yli 40 prosenttia kaakaota. Esimerkiksi Suomen suositummassa suklaassa, Fazerin sinisessä on noin 30 prosenttia kaakaota. Näin ollen se on luokiteltu maitosuklaaksi, koska kaakaopitoisuus ei ole niin suuri. Lähes kaikki alle 40 prosenttia sisältävät suklaat luokitellaan maitosuklaaksi tai valkoiseksi suklaaksi. Valkoisen suklaan rakastajille huonoja uutisia siinä mielessä, ettei valkoista suklaata periaatteessa edes luokitella suklaaksi, koska se ei sisällä lainkaan kaakaota. Sen sijaan se sisältää kaakaovoita ja muita makeutusaineita.

Tieteellisesti tutkitut suklaasta saatavat terveysvaikutukset

Suklaa on useiden kansojen ehdoton suosikki herkku ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu tieteellisesti ympäri maailmaa. Alla faktoja siitä, miten suklaa vaikuttaa meihin positiivisesti.

  • Kaakao ja varsinkin tumma suklaa laskevat verenpainetta.
  • Suklaalla on vaikutusta insuliinitasoon ja sen parantamiseen.
  • Etenkin tumman suklaan flavanoli edistävää aivoterveyttä. Flavanolit vaikuttavat muun muassa muistin terävöittämiseen ja yleiseen tarkkaavuuteen. Varsinkin suuremmat kerta-annokset flavanoleja terveillä aikuisilla on parantanut heidän muistitestin tuloksia huomattavissakin määrin.
  • Suklaata nauttivilla ihmisillä on myös pienempi verisuonitauti ja sydänsairauksien riski.
  • Kaakao itsessään sisältää runsaasti mineraaleja, kuten esimerkiksi magnesiumia. Magnesium vaikuttaa muun muassa sydämen lyöntitiheyteen sekä verenpaineen säätelyyn. Sen tarpeellinen saanti tukee sydänlihasta toimimaan aktiivisesti.

Näiden yllämainittujen terveysvaikutuksen perusteella kehotetaankin, että kaikki suklaasta hyötyjä haluavien tulisi nauttia tummaa suklaata noin 30 grammaa päivittäin.

Suklaa niin ikään sisältää runsaasti antioksidantteja ja on tutkittu, että suklaa parantaisi myös ihoa. Antioksidantit ovat ihon parhaita ystäviä ja ne taistelevat vapaiden happiraadikaalien haitallista toimintaa vastaan sekä hidastavat ihon vanhentumista. On myös tutkittu, että antioksidantit korjaavat useita ihon soluvaurioita. Jotkut tutkimukset väittävät, että suklaan syönti aiheuttaa ihoon epäpuhtauksia mutta amerikkalaisen tutkimuksen mukaan etenkin suklaat, jotka sisältävät suuren määrän kaakaota auttavat ihoa pysymään kuulaana ja terveenä.

Suklaa toimii niin arkeen kuin juhlaan

”Suklaa auttaa sydänsuruihin” on tunnettu sanonta ja on siinä mielessä pätevä koska suklaa sisältää paljon afrodisiakuminaa joka vapauttaa hyvän olon tunnetta. On myös tutkittu, että kyseinen afrodisiakumina herättää eroottiset tunteet pinnalle ja nostaa seksuaalisia haluja.

On myös tutkittu, että suklaa itsessään koukuttaa naisia helpommin kuin miehiä. Noin 40 prosenttia enemmän naisia miehiin verrattuna kertoo suklaan olevan yksi heidän intohimonsa lähde. Miehet pitävät suklaata enemmänkin välipalana, jolla voi pitää nälkää loitolla, kun taas naiset suhtautuvat suklaaseen huomattavasti intohimoisemmin ja mieltävät sen vain herkkuna. Naisten mukaan suklaassa parasta sen maun lisäksi on siitä aiheutuva rentouttava tunne.

Suklaa kuuluukin usein juhlaan sekä erilaisiin merkkipäiviin. Useissa juhlissa, kuten syntymäpäivillä on usein tarjolla erilaisia suklaaherkkuja ja muun muassa ystävänpäivänä rakkaita ihmisiä muistetaan sydämen muotoisilla suklailla. Eri maiden tunnetut suklaamerkit ovat niin ikään loistavia tuliaisia ja usein lentokenttien tax-free osastot ovat pullollaan kyseisen maan suklaita.