Mahalaukun pienennysleikkaus eli ohitusleikkaus

Mahalaukun pienennysleikkaus on ollut aikoinaan ensimmäinen suosituksi tullut dieetti. Se tuli suosituksi sen helppouden takia. Enää ei tarvinnutkaan katsoa tarkasti omia kaloreita tai rasvapitoisuuksia, sillä oma mahalaukku kertoi jo pienenkin ruokamäärän jälkeen olevansa niin täynnä, että ruualla oli periaatteessa mahdotonta lihota. Tämä on kuitenkin hyvinkin kallis dieetti, nimittäin pelkkä leikkaus maksaa monta tuhatta euroa. Mahalaukun leikkauksia suoritetaan kuitenkin edelleenkin Suomessa noin 1000 vuodessa. Mahalaukun ohitusleikkauksella on kuitenkin mahdollista saavuttaa pysyvä painon aleneminen, jonka takia sen suosi on edelleenkin korkea. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mahalaukun pienentäminen vie ruokahalua saman tien, sillä muuttaa huomattavasti suolistohormonien käytöstä. Tämän takia onkin erittäin tärkeää kuunnella uutta mahalaukkuaan ja oppia tuntemaan sen halut, ettei tule ylisyötyä tai alisyötyä. On nimittäin myös hyvin yleistä, että leikkauksen jälkeen ruoka- ja janotuntemukset jäävät kokonaan pois. Se myös saattaa aiheuttaa ruokailun jälkeisiä huononolon tuntemuksia. Leikkauksessa ohitetaan myös osa ohutsuolesta, joka huonontaa vitamiinien ja proteiinien imeytymistä. Tämän takia näiden kohdalla tarvitseekin olla tarkkana, jotta keho saa tarvittavan määrän kaikki ravintoaineita. Mahalaukku on venyvä elin, joten liikasyönnillä on se helppo venyttää taas takaisin suureksi. Ohitusleikkauksen jälkeen mahalaukusta jää käyttöön vain 20 – 50 millilitran kokoinen pussi, johon taas yhdistetään ohutsuoli. Leikkaus ohittaa myös paksusuolen ja noin 150 cm ohutsuolta.

Leikkauksen jälkeen mahalaukkuun mahtuu enää kirjaimellisesti pelkästään vain minimi määrä ruokaa, eli esimerkiksi vain pari desilitraa keittoa, yksi leipä, yksi peruna ja lihapulla tai pari ruusukaalia. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että elimistö ei pysty enää suodattamaan ruuasta kaikkia ravinneaineita, nimittäin vain pieni määrä ruuasta imeytyy elimistöön. Tämä tietenkin luonnollisesti tarkoittaa suurta laihtumista hyvinkin nopeasti. Tärkeää on kuitenkin edelleenkin pitää kiinni omasta terveydestään, joka tarkoittaa, että kaikki tarvittavat ravintolisät ja vitamiinit on tämän leikkauksen jälkeen saatava ravintolisinä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa tulisi ottaa päivittäin ainakin monivitamiini-, D-vitamiini, B12-vitamiini- ja kalsiumtabletit, jotta elimistö saa kaikki tarvittavat aineet. Tämä myös tarkoittaa kaikkien ruokailu tottumusten muuttamista. Leikkauksen jälkeen tulisi syödä neljän tunnin välein, mutta vain pieniä annoksia. Tämän takia jatkossa tuleekin aina pitää eväitä mukana ja tarkkailla tarkasti omia ruoka-aikoja. Tyhjiä kaloreita ei suositella syötäväksi, nimittäin ne vain täyttävät vatsalaukun, ilman että antavat keholle energiaa. Alkoholin käyttöä taas ei taas suositella enää ollenkaan, sillä alkoholi imeytyy entistäkin herkemmin elimistöön.

Leikkaus ei kuitenkaan muuta aivojen toimintaa

Vaikka leikkaus vähentääkin ruokahalua, niin ei se muuta ruuasta tulleita riippuvuuksia. Tämä saattaakin vaikuttaa mielialaan, nimittäin enää ei saakaan nautintoa tutuista asioista. Tällöin ruuasta saadun nautinnon tilalle on etsittävä jokin uusi nautintoa ja iloa tuova asia. Tässä onkin tärkeätä pitää mieli vahvana ja jopa tarvittaessa puhua ammattilaiselle. Uusia nautintoja etsiessä, saattaa helposti ajautua vieläkin huonompiin nautinnon lähteisiin. Oman minäkuvan uudelleen rakentuessa kannattaakin ottaa nautinnoksi, jokin sellainen asia, joka auttaa samalla palauttamaan lihomisen myötä hävinneen itsetunnon. Laihtuessa oma minäkuva muuttuu. Muista siis antaa itsellesi aikaa löytää uudet tavat elää ja kantaa itseään. Ammattilaisen apu leikkauksen jälkeen on kuitenkin hyvinkin tärkeää, sillä he pystyvät auttamaan rakentamaan oman minäkuvan uudestaan ja löytämään elämälle uudet nautinnon aiheet. Mahalaukun pienennysleikkaus tarvitsee myös vahvaa päättämistä ruokailutapojen muuttamiselle. Se ei ota esimerkiksi lohtusyömistä pois, joten lohtusyöjän on osattava myös parantaa oma pahaolo. Tämä tulisikin hoitaa jo ennen leikkausta.