Kiehtova kaakao ja sen monipuolisuus

Luontaistuotteet sekä muut luonnolliset tavat hoitaa omaa hyvinvointiaan ja kauneuttaan ovat selkeä trendi. Monien käytettävien kasvien ohella myös kaakaota suositaan sen eri käyttöominaisuuksien vuoksi. Yleisimmin kaakao tunnetaan maitopohjaisena juomana sekä suklaan raaka-aineena, mutta myös tupakkateollisuudessa. Kaakaopuuta viljellään eniten Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Etelä-Amerikassa. Se kasvaa jälkimmäisessä myös luonnonvaraisena. Nimi ”kaakao” tulee mayaintiaanien sanasta, joka tarkoittaa jumalten ruokaa. Kaakaonkin tuomisesta Eurooppaan saamme kiittää Kolumbusta.Suositussa raakasuklaassa on paljon enemmän flavonoideja, kuin tavallisessa suklaassa. Kaakaon oikea maku on hieman kitkerä, joten suklaan valmistuksessa kitkeryyttä pyritään poistamaan ja se tuhoaa myös flavonoideja. Tummassa suklaassa kaakaon osuuden pitäisi olla vähintään 70 %, jotta sillä olisi terveysvaikutuksia. Raakakaakao on yksi ravinteikkaimmista ruoka-aineista, sisältäen yli 1000 aktiivista ainesosaa.

Suklaa saa onnelliseksi

Tumman suklaan terveysvaikutuksista on useita tutkimuksia, samoin raakasuklaan valmistus on kovassa nosteessa. Kaakao sisältää mineraaleja ja flavonoideja, jotka parantavat mm. aivojen terveyttä. Katekiinit ja proantosyaanit ovat yhdessä vahvoja antioksidantteja. Tutkimuksissa kaakao on jopa parantanut tarkkaavaisuutta sekä muistia. Lisäksi suklaata syövillä ihmisillä on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai saada aivohalvausta. Myös verenpaineen on todettu laskevan. Klassinen klisee on suklaan suosiminen sydänsuruihin. Kaikkihan sen tietävät, että suklaa parantaa surun kuin surun! Siksi ei olekaan ihme, että suklaa saa aikaan hyvänolontunnetta, sillä se sisältää aivojen välittäjäaine serotoniinia. Serotoniinia kutsutaankin onnellisuushormoniksi. Kaiken kaikkiaan kaakao sisältää yli 300 makua ja tuoksua, jotka saavat veden kielelle. Muinaisissa kulttuureissa kaakaolla hoidettiin esimerkiksi flunssaa sekä potenssivaivoja ja synnytyskipuja. Suklaahan tunnetaan edelleen jonkin tyyppisenä lemmenrohtona.

Historiallinen herkku

Amazonin intialaiset ovat nauttinneet kaakaopavusta yli 6000 vuotta

Vuosituhansia sitten kaakaopavut olivat Etelä-Amerikan arvokkain kauppatavara. Amazonin intiaanit ovat nauttineet kaakaota jo yli 6000 vuoden ajan. Mayat pureskelivat papuja lääkkeinä ja nautintoaineena sekä uhrasivat niitä jumalille. Vähitellen kaakao levisi muuallekin väli-Amerikkaan ja sitä alettiin käyttää maksuvälineenä noin tuhannen vuoden ajan. Kun espanjalaiset huomasivat asteekkien kuninkaan juovan kultaisesta maljasta kultaisella lusikalla kaakaojuomaa, heidänkin mielenkiintonsa heräsi.1500-luvun puolessa välissä kaakaojuomaa nautittiin ensimmäisen kerran Espanjassa, mutta se oli niin kallista, että vain rikkailla oli siihen varaa. Espanjan ja Portugalin lisäksi papuja ei saanut kuljettaa muihin Euroopan maihin. Vähitellen muutkin maat pääsivät herkkuun käsiksi ja Lontooseen avatun kaakaosalongin myötä juomasta tuli trendi-ilmiö. Hollantilainen Van Houten kehitti kaakaojauhon, sokerin ja voin avulla tumman suklaan. Pian monet yritykset alkoivat valmistaa ja myydä suklaatuotteita. Suklaaseen sekoitettiin maitojauhetta 1800-luvun loppupuolella ja näin syntyi maitosuklaa. Loppu onkin historiaa. Suomessa suklaan valmistus alkoi vuonna 1894 Karl Fazerin toimesta. Täällä suklaan kulutus on kasvanut tasaisesti 1980-luvulta lähtien.

Kaakaon kääntöpuoli

Kaakaon hedelmät kerätään talteen käsin. Hedelmät halkaistaan ja siementen annetaan käydä auringossa pari vuorokautta. Kun välittäjät ovat ostaneet kaakaopavut, ne pakataan ja lähetetään rahtina maailmalle. Loppukäsittelyssä pavut paahdetaan ja ne jauhetaan kuumaksi tahnaksi, eli kaakaomassaksi. Kaakaojauhe valmistetaan teollisesti puristamalla massasta rasvaa pois. Poistettu rasva on kaakaovoita, jota käytetään mm. kauneustuotteissa.

lapsityövoimat ovat edelleen yleinen käytäntö

Kaakaon hintasäännöstelystä luovuttiin 30 vuotta sitten. Tästä syystä kaakaon markkinahinta heilahtelee rajustikin. Tuottajahinnat ovat alhaisia, tästä syystä viljelijät käyttävät työvoimana omia lapsia tai siepattuja lapsiorjia. Tuottajamaat ja suklaateollisuus sopivat 2000-luvun alussa, että lapsityövoiman käyttö lopetetaan vuosikymmenen puolessa välissä. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa käynyt, sillä lapsiorjia käytetään yhä Norsunluurannikolla. Siksi kaakaon vastuullisuus on parasta varmistaa kolmannen osapuolen sertifioinnilla. Reilun kaupan kaakaota ja suklaata on myyty Suomessa vuodesta 2000 alkaen. Pienviljelijät, jotka kuuluvat Reiluun kauppaan muodostavat yhdessä kaakao-osuuskuntia. Viljelijät saavat myydystä kaakaosta myyntihinnan lisäksi Reilun kaupan lisää. Kun kuluttaja valitsee Reilun kaupan tuotteen, hän voi vaikuttaa kaakaon tuottajien ja työntekijöiden olojen paranemiseen.