Raakaruokavalio

Raakaruokavalio

Raakaruoka nousi suosioon vuoden 2010 jälkeen ja se on tullut suositummaksi vuosi vuodelta. Raakaruoan perusidea on se, että se valmistuu ilman uunia tai hellaa ja siinä suositaan prosessoimattomia raaka-aineita. Vaikka raakaruokaa valmistaisikin hellalla tai uunissa, niin se luokitellaan raakaruoaksi vain silloin, kun se on valmistettu korkeintaan 45 asteiseksi. Hellan ja uunin sijasta raakaruokien valmistuksessa suositaan enemmän sauvasekoitinta tai blenderiä.

Erilaiset vihannekset, marjat ja hedelmät luokitellaan raakaruoaksi. Näiden lisäksi erilaiset pähkinät sekä useat erilaiset siemenet kuuluvat olennaisesti raaka ruokiin.

Mitkä ovat raakaruokavalion hyödyt?

Raakaruokavalio mielletään nykypäivänä lähes trendiksi ja sen pääasiallinen idea on tuoda hyvää oloa ja energiaa aamusta iltaan. Aamu aloitetaan ruokaisalla ja värikkäällä smoothiella ja illalliseksi nautitaan sauvasekoittimella valmistettua vihannes pohjaista keittoa siemenillä höystettynä. Hyvä olo ja energia toki vaativat mahdollisimman puhtaat ja energia rikkaat raaka-aineet.

  • Raakaruokavalio tutkitusti edes auttaa:
  • vireyttä ja energistä oloa
  • lisäaineiden välttelyä
  • vaihtelua ruokavalioon
  • helpotusta vatsavaivoihin
  • ekologista vaihtoehtoa syömisiin
  • painonhallintaa, terveellisyyttä, stressinhallintaa

On yleistä, että raaka ruokavaliota muokataan omanlaiseksi ja useammat raakaruoan nauttijat muokkaavat sitä normaalin ruokavalion kaveriksi. Juurikin smoothiet ja kylmät keitot ovat yleisiä raakaruokia, joita sekoitetaan niin sanotun “normaalin” ruokavalion sekaan.

Raakaruokavalioon täytyy käyttää mielikuvitusta

Raakaruokavalio vaatii toki mielikuvitusta, sillä välillä saattaa ideat loppuu kesken. Loppujen lopuksi periaatteessa kuitenkin lähes kaiken voi valmistaa myös raakana. Kukkakaaliriisi valmistuu muruksi monitoimikoneessa ja korvaa normaalin riisin. Kesäkurpitsapasta syntyy kuorimaveitsellä tai vihannessorvilla. Cashewpähkinästä ja toki myös muista pähkinöistä valmistuu tehosekoittimella tahnoja, jotka korvaavat kerman, majoneesin ja tuorejuuston. Tahnoja voi käyttää erilaisissa kastikkeissa, dipeissä sekä kakun täytteinä.

Elävä ruoka kuuluu osaksi raakaruokavaliota

Elävä ruoka tarkoittaa periaatteessa sitä, ettei öljyjä, suolaa eikä etikkaa käytetä lainkaan. Kaikki tarvittavat rasvat saadaan avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä. Happamuus hankitaan maitohapatuksella ja suola merilevästä. Elävää ravintoa valmistetaan eri tavalla kuin perinteisin keinoin. Valmistustapoja ovat muun muassa idätys, liotus, kasvatus versoiksi ja oraiksi, maitohapatus, kuivaus ja mehustus.

Raakaruoka keittoreseptejä

Raakaruoka keittoreseptejä

Alla muutama helppo resepti kylmiin mutta sitäkin maukkaampiin keittoihin

Kylmä kurkkukeitto

Tarvitset:

1 kpl kuorittua tuore kurkkua

2 kpl kuorittua suolakurkkua

2 rkl valkoviinietikkaa

1/2 kpl hienonnettua sipulia

1 kpl valkosipulinkynsi

1 dl vettä

Mausteiksi: suolaa, valkopippuria, tabascoa, tuoretta kirveliä sekä basilikaa.

Valmistus:

Valmistus on helppoa ja nopeaa ja tarvitset vain sauvasekoittimen tai smoothie konee. Soseuta 2/3 kurkkua, 1 suolakurkku, valkosipuli, vesi ja mausteet tehosekoittimessa. Kuutioi pieniä kuutioita lopusta kurkusta ja suolakurkusta. Lisää joukkoon hienonnetut kurkut ja sipuli. Tarjoile keitto kylmänä.

Kylmä punajuurikeitto

Tarvitset:

  1. 1 kg raakoja luomupunajuuria

3 luomuporkkanaa

2 hapanta vihreää luomuomenaa

1 nippu basilikaa

1-2 valkosipulinkynttä

vettä halutessasi

Maustamiseen suolaa ja koristeluun ituja, avokadoa ja pistaasipähkinöitä

Valmistus:

  1. Puhdista ja pilko punajuuret, porkkanat ja omena. Laita
  2. kaikki ainekset, myös basilika ja valkosipulinkynnet mehulinkoon ja puserra mehuksi. Kuumenna keitto, jos raa’at vihannekset eivät sovi vatsallesi.
  3. Lisää hyppysellinen suolaa ja sekoita mehua vähän, laimenna halutessasi vedellä. Kaada tarjoiluastioihin ja koristele iduilla, pilkotulla avokadolla ja pistaasipähkinöillä.

Jos et omista mehulinkoa, käytä valmiita vihannesmehuja.

Kylmä avokadokeitto

Tarvitset:

2 kookasta syönti kypsää avokadoa

1 kurkku

1 valkosipulinkynsi

1 purkki turkkilaista jogurttia

1 ruokalusikallinen sitruunanmehua

1 teelusikallinen hunajaa

1 teelusikallinen suolaa

ripaus mustapippuria

1 desilitra vettä

Valmistus:

  1. Halkaiset avokadot ja poista kivet. Koverra hedelmäliha kuorista. Paloittele kurkku ja valkosipulinkynsi.
  2. Laita kasvikset, jogurtti ja mausteet kulhoon. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Lisää kylmää vettä sen verran, että saat keitosta sopivan sakeaa. Tarjoa kylmä avokadokeitto mieluiten heti, sillä avokadon väri tummuu hieman säilytyksen aikana. Tarjoa lisäksi leipää.